סופגניות בפתח תקוה. צילום: אורי קידר

אם נהיה כנים, לא בטוח שהייתי האיש המתאים למשימה הזאת. כששואלים אותי מה החולשה שלי באוכל, לרוב אומר "אוכל". אם מתעקשים שאחדד את עצמי, כנראה שכל הרכיבים מהם עשוייה סופגנייה כהלכתה יככבו בתשובתי.

הבצק, הטיגון, הסוכר, אין ספור המילויים והציפויים (חוץ מחלבה, תרחיקו ממני את השומשומית הזאת), ואפילו הריחות הופכים אותי למבקר סופגניות מאוד מפוקפק. רוצה לומר - קל מאוד לרצות אותי. עוד לא נולדה הסופגנייה שלא היתה לי טעימה.

הסיור הזה היה קולינרי, אבל גם חווייתי. חנוכה הוא כנראה החג הכי חושני שיש לנו. האורות, הריחות, הטעמים. שבוע ומשהו לפני שהוא מתקדש עלינו, כבר אפשר להרגיש שהוא פה, ולא רק במסרונים המציקים למבצעי חנוכה ברשתות השיווק השונות.

כל המאפיות בהן ביקרנו כבר מקשטות את חלונן בסופגניות ומתגאות בייחודיות שלהן. ולכולן ייחוד. יש את אלה שמנציחות את המסורת, לא מתחכמות יותר מדי, אבל עושות את הסופגנייה האהובה מפוצצת באבקת סוכר (שיחד עם עונת המעבר שאנחנו בעיצומה גרמה לי להתעטש לא מעט בזמן הסיור) ומלאה בריבה אדומה וחמה, שמדגדגת את הלשון בטעמה ובלהטה.

הריח המוכר הזה, המתוק, שלבדו מצליח להוסיף לי כמה גרמים של שמחה (אבל גם אותן אצטרך להפוך לשריר), שעדיין מצליח להפתיע, מסתער עליך ברגע שתיכנס למאפיות הללו. מאפיות שמחליטות להתמקד במוכר והטוב ולעשות אותו עם כל הלב והנשמה. וזה טעים. אוי, כמה שזה טעים.

לצידן, יש את המאפיות החדשות יותר, שלוקחות את המסורת ומספקות לה טוויסט. שהופכות את הסופגנייה לקינוח של ממש. סופגניות בוטיק, צבעוניות, יפהפיות, מוקפדות וטעימות.

ובכל זאת, בכל המקומות מספרים כי עם ישראל עדיין נוהה אחר הסופגניות הקלאסיות, עם הריבה והסוכר. האמת? הן מספקות אחלה תירוץ. "אני חייב לאכול סופגנייה בחנוכה, זאת המסורת. למעשה, היא מחייבת לאכול אחת אחרי כל הדלקת נרות. והמהדרין אוכלים אפילו שתיים".

אז אני, יש לי הכי הרבה כבוד למסורת. עוד לא התחיל החג וכבר הסתובבתי עבורכם, קוראיי הנאמנים. עשיתי את המחקר, סבלתי את הסבל הגדול של אכילת סופגניות למכביר, הרחתי את הריחות ונכון למועד פרסום הכתבה – גם נשארתי בחיים לספר.

לכם רק נשאר להחליט איזה סוג אדם אתם בחנוכה ולבחור את הסופגנייה המתאימה לכם.

טעם ביתי - קפה וסימפטיה

כתובת: חובבי ציון 4.                

קפה וסימפטיה. צילום: אורי קידר                       

מה בתפריט: סופגניות במילוי ריבה, שוקולד רגיל, שוקולד לבן ומצופים בסוכריות. כאן לא מתפזרים על פני טעמים רבים, אבל את מה שהם עושים, אומרים במקום, מבצעים ברמה הכי גבוהה.

אטרקציה מיוחדת: סופגנייה ממולאת בריבת חלב ומצופה בה.

טווח מחירים: 5-6 שקלים ליחידה.

מילוי מנצח - מאפה נאמן

כתובת: חיים סוטין 4.

מאפה נאמן. צילום: אורי קידר

מה בתפריט: סופגניות במילוי ריבת תות וריבת חלב, ובטעמי "קינדר בואנו", מנגו, אייריש קרים, ילדודס (בציפוי שוקולד וסוכריות) ועוד.

אטרקציה מיוחדת: דונאטס פררו רושה - חוצים את הדונאט לשניים, ממלאים בקרם פררו רושה ומעל מצפים בשוקולד ו"קליקים".

טווח מחירים: סופגנייה רגילה - 4 שקלים. סופגניות מיוחדות - 9-11 שקלים ליחידה.

למען המסורת - מאפיית קציר חיטים

כתובת: בר כוכבא 11.

מאפיית קציר חיטים. צילום: אורי קידר

מה בתפריט: כל הסופגניות הן פרווה. במקום מספרים כי הם לא רוצים להכשיל ילדים או מבוגרים, שנתקלים בסופגנייה ולא יכולים לעמוד בפניה, לאחר שהם אכלו בשר זמן קצר קודם לכן. 20 סוגי סופגניות מתחרות על מקומן. בין הבולטות: טעמי דובדבן עם קצפת ואייריש קרים.

אטרקציה מיוחדת: סופגנייה במילוי וציפוי בטעם מסטיק.

טווח מחירים: סופגנייה רגילה - 3.5 שקלים. סופגניות מיוחדות - 5.5 שקלים.

ניחוח צרפתי - רולדין

כתובת: הקניון הגדול.

רולדין. צילום: רונן מנגן

מה בתפריט: הרשת השיקה לאחרונה את קולקציית חנוכה, המורכבת ממילויים וציפויים מיוחדים מעולם קונדיטוריית הבוטיק הצרפתיות. בין הסופגניות: לינדט Royal - קרמו שוקולד לינדט חלב ומריר, סבלה שקדים קקאו, פרופיטרול וצ'ייסר שוקולד אגוזי לוז, יילו סאן רייז (קרם מסקרפונה, מרמלדת אננס־מנגו, תחרת שוקולד, קצפת, פתיתי קוקוס וקוביות אננס), ויולט צ'יז קייק - (קרם גבינת שמנת, גלאסז' ופתיתי ויולט, קצפת וצ'ייסר אוכמניות) ועוד שלל טעמים ושילובים מפתיעים.

אטרקציה מיוחדת: השנה יצרו השפים של רולדין שלוש סופגניות, שמהוות קינוח קלאסי בהשראתו של השף הצרפתי פייר הרמה: סופגניית אינפיניטי - וניל־קרם פטיסייר שוקולד לבן, גלאסז' וניל, פניני קראנץ', קרמל שקדים וצ'ייסר וניל; פלזייר סוכרה - קרמו ג'נדויה, גלסאז' נואר, דקואז אגוזי לוז, שונטי חלב ותחרת שוקולד; איספהאן - קרם מסקרפונה, מרמלדת פטל ורדים, גלאסז' ורוד, דרז'ה שקדים פטל וצייסר פירות אדומים.

טווח מחירים: בין 6 שקלים לסופגניית ריבת תות קלאסית ל־12 שקלים לסופגניות הקולקציה.

טעמים בשפע - אינגליש קייק

כתובת: הקניון הגדול.

אינגליש קייק. צילום: אורי קידר

מה בתפריט: מבחר סופגניות חלביות ופרווה. בין הבולטים - שוקובו (מילוי קרם שוקולד בלגי ובעיטור גנאש שוקולד, פסי שוקולד וכתר מוס שוקולד), תות־שמנת, מילקי, גבינה אוראו ואפילו סופגניית קדאיף פיסטוק.

אטרקציה מיוחדת: במקום מספרים כי הסופגניות המבוקשות ביותר (פרט, כמובן, לקלאסית) הן מקופלת, מוצארט וגבינה לבנה עם פירורים. ייתכן ולקראת החג יגיעו גם סופגניות ללא גלוטן וללא סוכר.

טווח מחירים: 5 שקלים לסופגניות הפשוטות. 9 שקלים לסופגניות פרימיום.

בשביל החלב - קונדיטוריית עיני

כתובת: בר כוכבא 32.

קונדיטוריית עיני. צילום: אורי קידר

מה בתפריט: סופגניות רגילות ולצידן כאלו בטעמי וניל, שוקולד, חלבה, קרמל, ובציפוי שוקולד.

אטרקציה מיוחדת: במקום ממליצים על סופגנייה במילוי ריבת חלב אמיתית, מה שהופך אותה לחלבית.

טווח מחירים: סופגנייה רגילה - 4 שקלים. סופגנייה מיוחדת - 9 שקלים.

ניסיון מתוק - האופה מבגדד

כתובת: בן ציון גליס 30.

האופה מבגדד. צילום: אורי קידר

מה בתפריט: מבחר סוגים - סופגניית הריבה הקלאסית, שוקולד, שוקולד לבן, ריבת חלב, אוכמניות, דובדבן, קרם וניל ועוד.

אטרקציה מיוחדת: במקום מתהדרים בניסיון ארוך שנים, באמצעי ייצור ופיקוח מתקדמים ובקהל לקוחות המכיר היטב את המוצרים. הסופגנייה האטרקטיבית ביותר היא זאת שטומנת בחובה שוקולד, מצופה בשוקולד לבן שעליו שברי מקופלת.

טווח מחירים: סופגניות מיני (50 גרם) - 3 שקלים (4 ב־10 שקלים).

סופגניות קלאסיות - 4 שקלים (3 ב־10 שקלים).

סופגניות מיוחדות - 6 שקלים (3 ב־15 שקלים).

מוטו טבעוני - מאפיית הדגנים

כתובת: שטמפפר 47 והרצל 29 (שני סניפים).

מאפיית הדגנים. צילום: אורי קידר

מה בתפריט: במאפייה מעידים על עצמם כי הם שמרנים וקונבנציונליים, אבל באיכות גבוהה. כלומר, הסופגניות מלאות בריבה איכותית עם צבעי מאכל טבעיים בלבד. לצידן ניתן למצוא סופגניות בטעמי וניל, שוקולד וטופי.

אטרקציה מיוחדת: המקום היחיד מבין אלה שדגמנו, שמספק סופגניות טבעוניות לחלוטין, כלומר שבמהלך הכנת הבצק לא נעשה שימוש בביצים. מעבר לכך, כל הסופגניות הן פרווה במיוחד עבור הקהל הטבעוני. עוד סיפרו במקום כי יש לא מעט לקוחות שמבקשים סופגניות ריקות מכל מילוי.

טווח מחירים: סופגניות ריבה 4 שקלים (3 ב־10 שקלים). סופגניות מיוחדות - 6 שקלים ליחידה.

המתכון של ענת מדיוני - "כל מה שטעים"

צילום: באדיבות ענת מדיוני

בכל חנוכה בזמן ילדותי היה יום שלם של הכנות, שבסופן מפגש משפחתי חגיגי. עד היום אני משתמשת בכלים שאמא היתה משתמשת. בעיניי זה חלק ממרכיב הטעם. מהכיוון שלי הוספתי סופגניות עם ציפויים ומילויים שונים, שהאהוב עליי הוא עם קרם פטיסייר.

סופגניות של אמא

1 ק"ג קמח

75 גרם שמרים לחים

150 סוכר

100 גר חמאה

קליפה מ־2 לימונים

קליפה מ־2 תפוזים

קורט מלח

2 שקיות סוכר וניל

3.5-2 כוסות מים פושרים

8 חלמונים

אופן הכנה

לערבב את הקמח עם השמרים, סוכר, סוכר וניל, קליפת לימון ומלח.

עושים גומה בתערובת ומוסיפים את החלבונים ומערבלים.

מוסיפים חמאה רכה עד להטמעה.

מוסיפים מיץ תפוזים.

לכסות ולהתפיח עד פי 2.

לשים, קורצים עיגולים בעובי 1 ס"מ.

התפחה שנייה.

טיגון בשמן עמוק עד שמזהיבות, הופכים ומוציאים לנייר סופג.

מזריקים פנימה מה שרוצים, ולא לשכוח לפזר אבקת סוכר.

קרם פטיסייר

300 גרם חלב

70 גרם חלמונים

75 גרם סוכר

1 מקל וניל – חורצים ומוציאים את הגרגרים

15 גרם קורנפלור

10 גרם קמח

אופן הכנה:

מרתיחים בסיר חלב עם מקל וניל (גרגרים ותרמיל) וחצי מכמות הסוכר.

בקערה נפרדת מערבבים חלמונים עם קמח, שאר הסוכר והקורנפלור.

כשהחלב רותח שופכים אותו אל החלמונים תוך כדי ערבוב.

מסננים את הכל חזרה לסיר וטורפים עד להסמכה.

מקררים את הקרם על מנת למנוע יצירת קרום.