בהשראת ימי הרמדאן האחרונים בחרתי הפעם בצד המתוק של החג. החלטתי ללכת על דובדבנים מבושמים, אבל זה יתאים לכל פירות היער - תותי עץ, פטל, חמוציות, ובמחשבה נוספת, אני בטוח שגם השזיף המתוק הקטן יכול להתאים להפליא.

מדובר ברוטב מבושם בגרניום לימוני, הלוא הוא העטר או העטרה (עוטרה בערבית). השימוש המוכר יותר הוא בחליטות תה וברפואה עממית, אבל הוא נפלא כתיבול, בעיקר לריבות וסירופים.

צילום: ריאן

הכל התחיל מדובדבנים לא מוצלחים שקניתי. היה להם מראה מבטיח והטעם איכזב, אז החלטתי להכין מהם משהו. בגינת התבלינים הגרניום בשיאו והוא פורח בפראות, כך שהחלטתי לשדך ביניהם. יצא נפלא ומומלץ בחום. כל כך פשוט ומוסיף המון חיים לכל מיני דברים. שתי כפות על יוגורט או שמנת חמוצה, מקשטים במעט קוקוס, ויש יופי של קינוח או ארוחת בוקר מפנקת במיוחד.

אפשר להוסיף כרוטב על פרוסת עוגה או על גלידה, מלבי או פנקוטה. או הכי מכולם - על אורז בחלב (רוז בחליב) - במקור מגישים עם קינמון אבל הרוטב הזה מתאים להפליא. בקיצור, כיד הדמיון.

דובדבנים מבושמים
חצי קילו דובדבנים מגולענים
2 כוסות מים (עדיף מינרלים)
כוס סוכר
4-3 עלי גרניום לימוני (זהירות - התבלין חזק)
כמה טיפות מיץ לימון

אופן ההכנה:
מבשלים על אש קטנה את הסוכר, המים והלימון עד שהסוכר נמס ומתחילה רתיחה עדינה.

מוסיפים את הדובדבנים המגולענים ומביאים לרתיחה עדינה. מסירים קצף עד לקבלת נוזל צלול ומבשלים עוד כרבע שעה על אש נמוכה.

בעזרת כף מחוררת מוציאים את הדובדבנים לקערה ומניחים בצד. מוסיפים לנוזל את עלי הגרניום וממשיכים לצמצם עוד כ־15-20 דקות. מסירים מהאש כשהנוזל מתקרר, מחזירים את הדובדבנים לנוזל ושומרים בצנצנת במקרר. זה יכול להישמר כמה שבועות. מגישים קר כקינוח או כרוטב לכל מיני קינוחים.

אורז בחלב (רוז בחליב)
כוס אורז (עדיף עגול)
3/4 כוס סוכר
3 כוסות חלב
חצי מקל וניל או כפית תמצית וניל
כפית מי ורדים (לא חובה)

אופן ההכנה:
מבשלים את האורז עם מים - כ־2 ס"מ מעל כיסוי האורז. מביאים לרתיחה, מנמיכים אש ומבשלים עוד כחצי שעה עד שהנוזלים מתאדים והאורז מתרכך.

מוסיפים לסיר את החלב, הסוכר והווניל. מערבבים, מביאים לרתיחה ומבשלים תוך כדי ערבוב מדי פעם על אש קטנה ללא מכסה עד שהחלב נספג (לא עד הסוף).

מעבירים לצלוחיות הגשה ומצננים במקרר (בחורף מגישים חם או פושר).

מלבי קוקוס
3 קופסאות קרם קוקוס
שליש כוס סוכר
חצי מקל וניל (לגרור את התוכן)
שליש כוס קורנפלור (מומס בשליש כוס מים)
3-2 כפות רוזטה או כמה טיפות של תמצית שקדים

אופן ההכנה:
מערבבים בסיר את קרם הקוקוס, הסוכר, הווניל והרוזטה ומביאים לרתיחה עדינה.

מוסיפים את תערובת הקורנפלור והמים. מסמיכים את התערובת תוך כדי בחישה מתמדת.

מסירים מהאש, יוצקים לתבניות אישיות או לתבנית אחת גדולה, מכסים בניילון נצמד ומקררים כמה שעות במקרר. מגישים קר. בעת ההגשה יוצקים רוטב מעל. אפשר להוסיף קוקוס או פיסטוקים גרוסים גס.